Βιογραφικό Σημείωμα

Νικόλαος Δούκας

Ο Νικόλαος Δούκας, γεννήθηκε το 1946 στην Αθήνα. Τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής, τα πήρε από τον ζωγράφο και χαράκτη, Παναγιώτη Μαθιόπουλο, από το 1963-1965. Παράλληλα, ασχολείται με την ξυλογλυπτική, εργαζόμενος σε διάφορα εργαστήρια καταξιωμένων καλλιτεχνών της εποχής, εμπεδώνοντας καλά, το σχέδιο και τον όγκο.

Η καλλιτεχνική του δημιουργία, στρέφεται περισσότερο στο ανάγλυφο και στη χαρακτική, έχοντας πλέον το πρώτο δικό του εργαστήριο στους Αμπελοκήπους.

Το 1976, μπαίνει στο σχηματισμό μίας ομάδας νέων, που συγκεντρώνει η ζωγράφος και δασκάλα Τζένη Μελισσηνού-Παπαδάκη, σπουδάζοντας το ανθρώπινο σώμα, με σχέδιο και χρώμα. Όπως έχει ειπωθεί ότι η ανθρώπινη φύση, αντιπροσωπεύει την επίγεια τελειότητα, διότι είναι σύνθεση πνεύματος και ύλης.

Το 1979, επισκεπτόμενος  το Άγιο Όρος, ανακαλύπτει, τον Εμμανουήλ Πανσέληνο, στις Καρυές και τον Θεοφάνη, στη μονή Σταυρονικήτα, τους μεγάλους δασκάλους, όπου αντιλαμβάνεται το μεγαλείο της βυζαντινής ζωγραφικής.

Από τότε, επιδίδεται, συστηματικά με τη φορητή αγιογραφία και παράλληλα εφαρμόζει την μέθοδο της χειροποίητης Σηρογραφίας.

Από το 2005, ζει και εργάζεται στο εργαστηριακό του χώρο, στην Παλαιά Φώκαια Αναβύσσου.